Jakie owoce i warzywa powinniśmy jeść najczęściej?

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać o konieczności jak najczęstszego jedzenia owoców i warzyw, ale które z nich są najzdrowsze i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Oto kilka z nich, które bezwzględnie powinniśmy umieścić w naszym menu, aby cieszyć się dobrą formą oraz wyeliminować zagrożenia, jakie niesie ze sobą współczesny świat oraz coraz szybsze tempo życia.

Rośliny strączkowe

Wśród olbrzymiego bogactwa warzyw i owoców to właśnie rośliny strączkowe bezwzględnie muszą zagościć na naszych stołach. Są przede wszystkim źródłem roślinnego białka, które częściowo może zastąpić w optymalnej diecie białko zwierzęce. Jeśli zrezygnowaliśmy z jedzenia mięsa, to białko roślinne musi bezwzględnie występować w naszym posiłkach, by nie dopuścić do osłabienia organizmu i w następstwie nie nabawić się wielu chorób. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne warzywa strączkowe to: fasola, groch, soczewica i posiadająca najwięcej roślinnego białka soja. Ta ostatnia najczęściej jest dostępna w postaci gotowego suszu, ale warto pokusić się o jej samodzielne przygotowanie. Największy problem w przypadku roślin strączkowych, to dość długi czas przygotowania – z powodzeniem możemy zastąpić je gotowymi warzywami z puszki, które przetwarzane w ten sposób tracą stosunkowo niewiele wartości odżywczych.

jakie owoce jeść, Piotr i Paweł, sklep internetowy

Minerały

Źródłami niezbędnych do funkcjonowania organizmu minerałów jest wiele owoców i warzyw, ale warto wiedzieć, które z nich zawierają ich najwięcej. Doskonałym źródłem potasu są pomidory, więc zaleca się ich częste jedzenie. Dodatkowo zawierają szereg witamin takich jak min. A, C i K oraz białko i błonnik. Właściwie brak jest przeciwwskazań w przypadku spożywania tych warzyw, które co ciekawe w niektórych krajach uznawane są za owoc. Kolejnym ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety jest wapń, którego najwięcej znajdziemy w szpinaku, brukselce oraz wszelkiego rodzaju owocach jagodowych. Kolejnymi bogatymi w poszczególne minerały i witaminy są takie owoce i warzywa jak: banany, morele, zielony groszek, nać pietruszki oraz warzywa korzeniowe typu seler czy marchewka. Najmniej wartościowe są najpopularniejsze na naszych stołach ziemniaki, jednak dostarczają sporo węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Czytaj również  Mak - właściwości, wartości odżywcze

Witaminy

Jak zaznaczono wyżej owoce i warzywa to również doskonałe źródło wszelkich witamin. Najczęściej witaminy w owocach kojarzą nam się z witaminą C, której dużą zawartość przypisujemy cytrynie. Co ciekawe o wiele większą jej ilość znajdziemy w porzeczkach, malinach, natce pietruszki a nawet brokułach i kalafiorze. Zawierające witaminę K pomidory to nie jedyne jej źródło – bogate w nią są również różne rodzaje sałat, kapusta oraz boćwina i kalafior. Witaminy E dostarczy nam z kolei papryka, korzeń pietruszki oraz nektarynki i żurawina. Nie wolno też zapominać o bardzo ważnej dla zdrowia człowieka witaminie A, którą w postaci beta-karotenu dostarczy nam przede wszystkim marchew, dynia, mango oraz wspominane już super-warzywo, czyli szpinak. Oczywiście brak tutaj miejsca, by wymienić jeszcze większą ilość owoców i warzyw, które są bogate w składniki nieodzowne w odpowiednio zbilansowanej diecie, ale większej ilości informacji proponujemy poszukać na własną rękę na stronach i blogach poświęconych zdrowemu stylowi życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *