Mak – właściwości, wartości odżywcze
Nasiona maku są szczególnie popularne w Polsce. Od makowca, przez bułeczki z makiem i ślimaki z makiem, małe ciemne nasiona można znaleźć prawie wszędzie. Granatowe, szare lub czarne nasiona maku są często używane w domowej kuchni. Mało kto wie, że oprócz świetnego smaku i pięknego wyglądu są także prawdziwymi bombami odżywczymi. Mak zawiera dużą ilość składników odżywczych. Co sprawia, że mak jest tak zdrowy i dlaczego warto go częściej spożywać na co dzień?
Co zawierają nasiona maku?
Nasiona maku to 40-50% oleju, który można uzyskać poprzez tłoczenie na zimno. Dzięki temu szczególnie dobrze komponuje się z surową żywnością – nie tylko ze względu na lekko orzechowy smak – i ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych kwasu linolowego (omega 6, ok. 60%), a nawet ok. 3% kwasu linolenowego (Omega 3).
Ponadto 20% maku składa się z białka. Okrągłe nasiona zawierają zaskakującą ilość wapnia, cynku, potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy E i B1. Wśród składników odżywczych znajdują się nawet dwa niezbędne aminokwasy, a mianowicie lizyna i leucyna.
Podczas gdy magnez ma przede wszystkim pozytywny wpływ na mięśnie i układ nerwowy, wapń, potas i żelazo są szczególnie ważne dla poprawy pracy serca i dobrej pracy mózgu.
Mak jest naprawdę wszechstronny, a także bardzo zdrowy. Jeśli spożywa się go z umiarem, nie powinien zaszkodzić, a raczej przyczynić się do zdrowej i zbilansowanej diety. Ponadto mak jest również bardzo smaczny i można go wykorzystać do wielu różnych potraw.
Mak w kuchni
Ponieważ olej z nasion maku jest tłoczony na zimno i nie jest odporny na wysoką temperaturę, powinien – podobnie jak olej lniany – być dodawany tylko do dań gotowanych lub podawany z surowymi warzywami i sałatkami. Całe nasiona maku dostępne są w pojedynczych odmianach lub w postaci mieszanek. Przygotowując mak, ważne jest, aby zachować jak najwięcej dobrych składników. Zdecydowanie warto skruszyć lub zmielić same nasiona tuż przed gotowaniem, lub pieczeniem. Zmielony lub w całości do porannego musli, jako nadzienie do deserów lub pikantny z przyprawami, krótko prażony na patelni – smakuje wyśmienicie.
Mak — mity i fakty
W medycynie mak był zawsze używany jako surowiec do wytwarzania środków przeciwbólowych i nasennych. Na jego temat krąży wiele mitów. Niektórzy uważają, że mak jest trujący i nie należy go podawać dzieciom z powodu zawartej w nim morfiny i kodeiny. Chociaż nie wszystkie rodzaje maku nadają się do spożycia, nie są one sprzedawane w zwykłym handlu. Na większości rynków oferowany jest wyłącznie mak czarny, mak niebieski, szary i biały — wszystkie te rodzaje maku nadają się do spożycia. Zawartość morfiny i kodeiny w maku jest niewielka, a po podaniu go obróbce cieplnej substancje są neutralizowane.
Nasiona maku zawierają morfinę i kodeinę, które można również znaleźć w niektórych lekach. Dlatego mówi się, że mak może znacząco ograniczać sprawność umysłową ze względu na zawartą w nim morfinę. W rzeczywistości to oczywiście nonsens. Nasiona maku zawierają morfinę i kodeinę, ale obie substancje są obecne w tak małych ilościach, że jedzenie maku nie ma wpływu na sprawność umysłową.
Jak już wspomniano, mak zawiera morfinę i kodeinę, dwie substancje, które również występują w lekach, ale obie występują w bardzo małych ilościach. Niemniej jednak obie substancje można wykryć w moczu. Więc jeśli musisz zrobić test narkotykowy, nie powinieneś spożywać maku przez około jeden do trzech dni wcześniej.
Nie należy jednak jeść maku w czasie ciąży. Zawarta w nim morfina może mieć negatywny wpływ na nienarodzone dziecko.
Dodaj komentarz