Podstawy spiżarni każdego domu, jak przechowywać artykuły sypkie, aby dłużej zachowały świeżość?

Artykuły sypkie to jedne z podstawowych produktów spożywczych, które są na co dzień wykorzystywane w każdej kuchni. Dlatego tak istotną kwestią jest ich właściwe przechowywanie. Warto dowiedzieć się, jak odpowiednio magazynować produkty sypkie, aby dłużej zachowały swoje właściwości.

Przechowywanie artykułów sypkich

Podczas przechowywania produktów sypkich niezwykle istotne jest zachowanie odpowiednich warunków całego procesu. Artykuły sypkie (https://e-spar.com.pl/kategoria/artykuly-sypkie/53) pozostaną w dobrym stanie, jeśli będą umieszczone w ciemnym, suchym oraz czystym miejscu. Przy przechowywaniu produktów sypkich należy również zadbać o optymalną temperaturę. Standardowo jest to od ośmiu do dziesięciu stopni Celsjusza, jednak nie więcej niż piętnaście stopni. Dlatego najlepszym miejscem dla produktów sypkich jest odpowiednio przystosowana spiżarnia. Doskonale sprawdzą się także suche oraz zaciemnione szafki w kuchni, jeśli w domu brakuje miejsca na zorganizowanie spiżarni.

Odpowiednie warunki przechowywania

Produkty sypkie powinny być umieszczone w szczelnie zamykanych pojemnikach, które będą chronić je przed działaniem światła i wilgoci, a także zagrażającymi insektami oraz zanieczyszczeniami. Dlatego uważa się, że odpowiednie przechowywanie sypkich artykułów ma bardzo duży wpływ na ich trwałość oraz jakość. Szczególnym zagrożeniem dla produktów sypkich jest wilgoć, która może powodować rozwój szkodliwych dla zdrowia pleśni oraz grzybów, dlatego tak istotne jest zapewnienie suchego miejsca do przechowywania. Artykuły sypkie nie powinny być także narażone na działanie wysokich temperatur, które mogą powodować ich psucie się. Dlatego powinno się je przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od kuchenki oraz piekarnika.

Czytaj również  Dieta bogata w cytrusy - dbaj o zdrowie

Praktyczne wskazówki

Warto zastosowań w kuchni praktyczne wskazówki, dzięki którym artykuły sypkie będą przechowywane w odpowiedni sposób. Przede wszystkim należy wybrać zamykane pojemniki, które będą szczelne. Sprawi to, że przechowywane produkty zachowają swój smak i świeżość przez dłuższy czas. Ograniczone będzie także działanie wilgoci. Podczas przesypywania artykułów sypkich należy zadbać, aby pojemniki były czyste oraz suche. Warto na opakowaniu napisać nazwę produktu, który się do niego wkłada, a także datę jego przydatności do spożycia. Dzięki temu nawet po wyrzuceniu opakowania będzie wiadomo, w jakim terminie należy wykorzystać dany produkt.

Wybór odpowiednich pojemników

We właściwym przechowywaniu produktów sypkich duże znaczenie ma wybór odpowiednich pojemników. W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć różne rodzaje opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności. Wśród nich można wymienić między innymi szczelne plastikowe pojemniki wielokrotnego użytku, które doskonale chronią produkty przed działaniem czynników zewnętrznych. Ich alternatywą są opakowania szklane, które wyglądają bardzo estetycznie i zabezpieczają artykuły przed działaniem wilgoci oraz insektami. W sprzedaży dostępne są także małe pojemniczki, które są przeznaczone do przechowywania przypraw.