Zdrowe produkty – czego nie powinny zawierać?

Produkty ekologiczne w swoim składzie nie powinny zawierać pewnych substancji. Warto dowiedzieć się, jakich konkretnie.

Glutaminian sodu

Wśród składników, które nie powinny znajdować się w składzie zdrowych produktów, można przede wszystkim wskazać glutaminian sodu. Najczęściej jest on stosowany jako wzmacniacz smaku. Dzięki niemu jedzenie ma bardziej smakować, co będzie zachęcało do zakupu poszczególnych produktów ekologicznych. Glutaminian sodu może uzależniać, co sprawia, że cały czas będzie się go chciało jeść więcej. Może to prowadzić do nadwagi i otyłości, a także licznych problemów zdrowotnych, które są związane między innymi z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego.

Słodziki

Kolejną grupą substancji, które nie powinny się znajdować w produktach ekologicznych, bez wątpienia są różnego rodzaju słodziki. Wśród nich można na przykład wymienić aspartam lub acesulfam potasu. Długotrwałe przechowywanie oraz podgrzewanie słodzików może powodować wytwarzanie się w nich niekorzystnych dla zdrowia substancji. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie unikanie spożywania produktów, które zawierają w swoim składzie słodziki. Mogą być przyczyną pojawiania się migren, a także agresji u dzieci.

Syrop glukozowo-fruktozowy

Produkty ekologiczne w swoim składzie nie powinny mieć także takiej substancji jak syrop glukozowo-fruktozowy, który jest jednym z tańszych zamienników cukru. Jest to jedna z najpopularniejszych substancji słodzących wykorzystywanych w produktach. Głównym celem jej stosowania jest oczywiście poprawienie walorów smakowych oferowanych produktów, dzięki czemu mają być one chętniej wybierane przez klientów. Syrop glukozowo-fruktozowy może przyczyniać się do powstawania licznych chorób, takich jak na przykład cukrzyca typu drugiego.

Czytaj również  Zdrowy posiłek na kolację - co jeść i pić

Konserwanty

W ekologicznych produktach żywnościowych warto także uważać na zawartość konserwantów, które bywają bardzo zgubne dla zdrowia. Wśród niekorzystnych konserwantów można na przykład wskazać benzoesan sodu, który spotykany jest w bardzo wielu produktach żywnościowych. Może powodować problemy z agresją u dzieci, a także problemy z koncentracją u dorosłych.

Fosforany

Kolejną grupą substancji, na jaką warto uważać w przypadku wyboru produktów ekologicznych, są fosforany. Najczęściej są one dodawane do wędlin oraz mięsa, ponieważ zwiększają wydajność powstających wyrobów. Oprócz tego bardzo często fosforany pełnią funkcję regulatorów kwasowości, a także stabilizatorów. Ich nadmiar w spożywanych produktach może powodować liczne problemy ze zdrowiem, zwłaszcza u dzieci.

Sztuczne barwniki

W produktach ekologicznych nie powinny się znajdować również takie substancje jak sztuczne barwniki spożywcze. Nie są one obojętne dla zdrowia i mogą wpływać na pojawianie się zaburzeń zachowania, a także innych problemów zdrowotnych. Niektóre barwniki mogą mieć również działanie rakotwórcze, dlatego warto je wykreślić ze swojego codziennego jadłospisu.