Sposoby na upalne dni
Wraz z latem, które przynosi ze sobą świeże owoce i warzywa, nasz codzienny jadłospis nabiera lekkości, łatwiej zachować szczuplejszą sylwetkę i oczywiście odbywa się to z korzyścią dla naszego zdrowia.
Dlaczego warto jeść świeże warzywa i owoce?
Przede wszystkim dlatego, że są po prostu bardzo smaczne, a dania z nich zachwycają lekkością i orzeźwiającym smakiem. Poza tym to istna kopalnia witamin i minerałów. Dania ze świeżych owoców i warzyw są doskonałą alternatywą dla nieco ciężkiej diety, jaką wiele osób zwykło stosować w chłodnych miesiącach. Świeże, owocowe soki i napoje orzeźwiają bardziej niż sztucznie słodzone gazowane napoje typu cola. Do obiadu zamiast herbaty warto podać kompot ugotowany ze świeżych sezonowych owoców. Przyrządzanie posiłków ze znanych nam dobrze świeżych warzyw pozwala mieć kontrolę nad tym, co jemy i mieć świadomość, że jemy zdrowo.
Co można wyczarować ze świeżych owoców i warzyw?
Owoce i warzywa latem stają się doskonałą bazą do lekkich obiadów, deserów, sałatek, soków, napojów. Od kilku lat możemy znaleźć mnóstwo przepisów na pyszne i pożywne chłodniki. Dla tych, którzy nie przepadają za owocowymi zupami, są przepisy na chłodniki z ogórków, pomidorów, botwiny. Nie mówiąc już o tym, że nawet przy tradycyjnym obiedzie, zamiast sięgać po kiszone przetwory, lepiej podać sałatę, pomidory, mizerię czy inne świeże warzywa w rozmaitych kombinacjach. Dla tych, którzy lubią obiady na słodko, świetnym pomysłem będą takie świeże owoce jak truskawki, maliny czy jagody podane z ryżem lub makaronem i słodką śmietaną. A desery? Kto z nas nie lubi truskawek z cukrem i śmietaną? Świeże owoce są doskonałe do sałatek owocowych lub koktajli. Z owoców można przyrządzić nasycony witaminami napój smoothie. Jest pożywny i smaczny, ma konsystencję koktajlu. Także soki ze świeżych owoców nie mają sobie równych, są zdrowe, smaczne, pożywne i o wiele bardziej wartościowe niż napoje, które zwykle kupujemy w sklepach. Nie wspominając o tym, że latem na każdej kanapce powinien się znaleźć liść sałaty, pomidor lub ogórek. Nie można zapomnieć o dobroczynnych właściwościach zielonych natek. Pietruszka, szczypiorek , koperek, świeża mięta czy bazylia nie tylko nadają potrawom interesującego smaku, ale także są bardzo zdrowe, zawierają witaminy A, B, C, D, kwas foliowy, ułatwiają przyswajanie żelaza (natka pietruszki).
Wszystkie świeże owoce i warzywa zasługują na osobny opis ze względu na swoje dobroczynne właściwości, jednak ich ogromnym plusem jest po prostu wyśmienity smak i możliwość stworzenia z nich niezliczonej ilości dań, napojów, soków i sałatek.