Świeże soki z warzyw i owoców – dlaczego warto je pić
Jak wiadomo wszystko, co naturalne sprzyja naszemu zdrowiu. Odpowiednio wyciśnięte świeże soki z warzyw i owoców są smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. To skarbnica łatwo przyswajalnych witamin, enzymów oraz minerałów. Jak dowodzą badania, te zdrowe napoje nie tylko wzmacniają nasz organizm, ale i znacznie poprawiają samopoczucie.
Jakie są zalety świeżych soków?
Wysoko wartościowe świeże soki owocowe i warzywne zawierają łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają przewodu pokarmowego i szybko wchłaniają się do krwiobiegu (już po 15 minutach). Jak podkreślają dietetycy, świeżo wyciskane soki z wyciskarek są przyswajalne niemal w 90%.
Ponadto w samodzielnie przyrządzonych napojach możemy przemycić produkty roślinne, których nie jemy ze względu na nieodpowiadający nam smak. Dodane w odpowiednich proporcjach będą niewyczuwalne, a jednak urozmaicą i wzbogacą naszą dietę.
Kolejną korzyścią z picia naturalnych soków jest wzmocnienie odporności organizmu. Regularne przygotowywanie soków z dodatkiem cytryny i imbiru wzmacnia nasz system immunologiczny oraz obniża ryzyko zachorowania na grypę, czy przeziębienie. Soki wyciśnięte ze świeżych warzyw i owoców cechuje brak błonnika, co nadaje tym zdrowym napojom właściwości przeczyszczające i ułatwia detoksykację organizmu. Poza tym w jednej szklance soku możemy upchnąć dużo więcej warzyw, czy owoców niż bylibyśmy w stanie ich zjeść w postaci stałej.
Jak wiadomo zdrowy człowiek powinien przyjmować każdego dnia około 8 szklanek wody, aby zapewnić swojemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Świeże soki to doskonała alternatywa dla zwykłej wody i sposób na częściowe uzupełnienie płynów.
Dlaczego nie warto pić gotowych soków z kartonu?
Zawartość witamin w sklepowych sokach jest dużo mniejsza, niż w tych wyciskanych w domu. Pasteryzacja takich soków, ze względu na wysokie temperatury zabija cenne właściwości ich składników. Kartonowe soki owocowe i warzywne zawierają zwykle mnóstwo cukru, chemicznych słodzików, barwników oraz substancji konserwujących, chroniących napoje przed zepsuciem. Ponadto jako konsumenci nie mamy możliwości sprawdzić, jakiej jakości warzywa i owoce zostały użyte do wyprodukowania kupionego soku. Natomiast przyrządzając sok w domu sami decydujemy o jego składzie, możemy użyć do wyciskania najzdrowszych i niepryskanych produktów.
Które świeże soki są najzdrowsze?
Najzdrowsze surowe soki to te, które pozyskamy ze świeżych owoców i warzyw z własnego ogródka lub ekologicznych upraw. Wybór surowców roślinnych, które możemy wykorzystać do przyrządzenia soku jest ogromny. Najbardziej wartościowe warzywa i owoce, które warto wrzucić do wyciskarki to: buraki, pomidory, ogórki, marchew, jabłka, cytryny, dynie, mango, awokado, czarne porzeczki, szpinak oraz brokuły. Z ziół szczególnie cenne są: mięta, bazylia, babka, pokrzywa, mniszek lekarski, a także dziurawiec. Zwróćmy uwagę, czy składniki na sok nie są spleśniałe lub zgniłe, takie od razu odrzućmy.
Dietetycy zgodnie zalecają, aby pić świeżo wyciskane soki bardzo powoli, najlepiej delektować się ich smakiem na czczo lub przynajmniej 30 minut po posiłku. Już zaledwie jedna szklanka warzywnego lub owocowego soku dziennie może wzmocnić i zregenerować nasz organizm.