Rodzaje oliwy – którą stosować?

Na dobrą potrawę przede wszystkim wpływają dwie najważniejsze kwestie. Pierwszą bez wątpienia stanowią umiejętności kucharza, podczas gdy druga to najwyższej jakości składniki. Oba aspekty muszą zaistnieć równocześnie, gdyż zarówno najlepsze składniki bez umiejętnego ich przyrządzenia nie odniosą sukcesu na talerzu, jak również nie dokona tego najlepiej uzdolniony kucharz serwujący słabej jakości produkty.

Olej czy oliwa?

To pytanie zadaje sobie z pewnością cała masa gotujących, którzy niestety bądź stety nie uczęszczali na zajęcia gastronomiczne ani nie odbywali praktyk pod okiem najlepszych z najlepszych. Niemniej jednak warto przed udzieleniem odpowiedzi zapoznać się bliżej z zagadnieniem, aby następnie określić, jakie oleje i oliwy https://e-spar.com.pl/kategoria/oleje-oliwy/953 najlepiej sprawdzą się w kuchni.

Jednocześnie nie wolno zapominać o mnogości dostępnych na rynku odmian zarówno olejów, jak i oliw. W związku z tym należałoby także zapoznać się z charakterystyką poszczególnych rodzajów, aby określić, który lepiej podawać na ciepło, zimno lub też w ogóle. Nie wszystkie bowiem produkty są zdrowe i należy spożywać.

Oficjalnie uznaje się oliwę za najlepszy rodzaj tłuszczu, gdyż w swoim składzie zawiera zdecydowanie najwyższe stężenie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Dopiero później poleca się olej rzepakowy, który podobnie jak oliwa idealnie sprawdza się w kuchni do dań smażonych. Cała reszta olejów wykorzystywanych w gastronomii prawidłowo powinna być serwowana na zimno jako dodatek do sałatek. Co więcej, należy pamiętać, że oliwa w trakcie obróbki termicznej nie traci swoich walorów odżywczych, jak również nie wchłania w przygotowywane składniki.

Czytaj również  Jakie owoce i warzywa powinniśmy jeść najczęściej?

Rodzaje oliwy

Rodzajów oliwy wymienić z powodzeniem można kilka. Należy jednakowoż pamiętać, że różnią się one między sobą kilkoma a nie jednym czynnikiem. Klasyfikując oliwę, pod uwagę trzeba wziąć nie tylko takie elementy jak sposób tłoczenia czy odmiana oliwki, ale także sposób uprawiania oliwek, zbierania, a nawet transportowania, nie pomijając przy tym jednocześnie stopnia jej dojrzałości.

Oliwa extra vergine to bez wątpienia oliwa najwyższej jakości, gdyż do jej produkcji stosuje się wyłącznie oliwki bez żadnych dodatków. Również tych chemicznych. Jednocześnie spełniać musi dokładne wytyczne, które wyszczególniają m.in. stopień kwasowości bądź nasycenie tlenem. Wytycznych jest oczywiście znacznie więcej, jednak to one świadczą ostatecznie o nieporównywalnej jakości oliwy.

Oliwa o nieco wyższym stopniu kwasowości, lecz pozyskiwana w 100 procentach z oliwek nazywana jest oliwą vergine. Co więcej, jest ona odrobinę mniej aromatyczna od oliwy extra vergine, niemniej jednak wciąż uważana jest za wysokojakościowy produkt.

Lamparte to także oliwa powstająca w wyniku procesu pierwszego tłoczenia, lecz nie jest ona przeznaczona do spożywania. Porównywana jest z oliwą rafinowaną, która w ostatecznym wyniku jest bezwonna, bezbarwna, ale też pozbawiona wszelkich witamin.

Oliwa z oliwek to niesłychanie często spotykana w sklepach substancja, jednakże w przeciwieństwie do poprzedników nie jest ona już całkowicie naturalnego pochodzenia. Uzyskuje się ją z procesu rafinacji oliwy lamparte, którą następnie w niewielkim stopniu wzbogaca się oliwą vergine.

Czytaj również  Zdrowy posiłek na kolację - co jeść i pić

Innym rodzajem oliwy jest wytłoków oliwy. W tym przypadku już w zasadzie sama nazwa wskazuje na najniższą jakość oliwy. Dzieje się tak dlatego, że produkt pozyskiwany jest nie z soku oliwek, ale masy pozostającej w efekcie jej tłoczenia. Nie jest ona jednak przeznaczona do spożywania przez ludzi, lecz w celu minimalizacji strat najczęściej pełni rolę pożywienia dla bydła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *