Co oznacza typ mąki?

Mąkę pszenną można znaleźć w sprzedaży w dość zróżnicowanych wariantach, które różnią się między sobą podstawowymi właściwościami. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej oraz zapoznać z podstawowymi rodzajami i typami mąki pszennej, którą na co dzień wykorzystuje się w kuchni.

Typ 450

Wśród najczęściej wykorzystywanych w kuchni typów mąki można wyróżnić typ 450, inaczej nazywany mąką tortową. Mąka tortowa to produkt dość lekki i delikatny, dlatego sprawdza się podczas produkcji tak wielu pszennych wyrobów. Przede wszystkim z typu 450 mąki pszennej wyrabia się doskonałe ciasta drożdżowe, a także wyjątkowo puszyste biszkopty. Jak sama nazwa wskazuje, z tego rodzaju mąki tworzy się także fantastyczne torty przekładane kremami.

Typ 500

Kolejnym typem mąki, który dość często jest używany podczas pieczenia, jest typ 500. Obejmuje on kilka różnych wariantów mąk, wśród których można wskazać następujące:

  • mąka krupczatka, która jest przeznaczona głównie do wytwarzania pierogów, ale także domowych makaronów oraz ciast drożdżowych,
  • mąka wrocławska, która znajduje zastosowanie podczas wypieku kruchych ciast i pierników, a także smażenia naleśników oraz omletów; można z niej tworzyć także pizze,
  • mąka poznańska, która będzie odpowiednia do lanych klusek oraz domowych makaronów.
Czytaj również  Mak - właściwości, wartości odżywcze

Typ 550

W sprzedaży można znaleźć również mąkę pszenną typu 550, która inaczej nazywana jest mąką luksusową. Ten typ mąki również charakteryzuje się dość wysokim poziomem uniwersalności, dlatego można z niego przygotowywać różne potrawy oraz wypieki. Wśród nich w szczególności wyróżnia się pieczone biszkopty. Mąka pszenna typu 550 idealnie sprawdzi się także podczas tworzenia deserów, takich jak na przykład racuchy, pączki oraz faworki.

Typ 850

Wśród różnych typów mąk pszennych wyróżnia się także typ 850. Ten typ można znaleźć w sprzedaży pod nazwą mąka chlebowa. Zgodnie z nazwą, przeznaczona jest głównie do wypieków śniadaniowych. Powstają z niej przepyszne chleby, bułki, a także bagietki. Maka tego typu jest nieco cięższa niż standardowa i nie jest tak delikatna, jak ta wykorzystywana podczas pieczenia lekkich ciast, takich jak na przykład biszkopty.

Typ 1850

Kolejnym typem mąki, który aktualnie można znaleźć w sprzedaży, jest mąka 1850. Jest to mąka pszenna razowa, która inaczej nazywana jest również mąką graham. Jej zastosowanie to przede wszystkim produkcja różnego rodzaju pieczywa, na przykład chleba razowego. Dostępna jest również delikatniejsze wersja tej mąki, czyli typ 1400. Jest to mąka sitkowa, inaczej nazywana żytnią. Również służy głównie do wypieków chleba oraz innych produktów pełnoziarnistych.

Czytaj również  Popularne rodzaje pieczywa. Które wybrać?

Typ 3000

Mąka występuje również w sprzedaży w typie 3000. Jest to mąka z pełnego przemiału zbóż, która charakteryzuje się stosunkowo sporą gęstością. Przeznaczona jest do przygotowywania różnego rodzaju chlebów, a w tym również chleba na zakwasie. Oprócz tego można z niej tworzyć razowe makarony.