Jakie produkty zabrać na letni piknik?

Wszyscy lubimy lato – ciepłe wieczory, kąpiele w jeziorze, wakacje, beztroskę. Kiedy temperatura powietrza wzrasta, jedziemy na piknik, by odpocząć na łonie natury. Jakie produkty zabrać ze sobą, by nagły głód nas nie zaskoczył? Latem z przyjemnością zjadamy sezonowe owoce, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Co więcej, działają synergicznie, czyli wzajemnie się wspierają, korzystnie wpływając na procesy zachodzące w organizmie.

Co zabrać na piknik? Owoce i inne przysmaki

Dobrze przemyślane menu piknikowe umila ucztowanie na świeżym powietrzu. W menu na piknik mogą się znaleźć twarde owoce, kanapki, pieczone mięso, sałatka warzywna, słodki deser oraz napoje zimne i gorące i oczywiście słodki deser. Na świeżym powietrzu warto zacząć od twardych owoców. Warto też z nich przygotować delikatną sałatkę (np. z winogron, gruszek, mandarynek). Po takim wstępie sięgnijmy po coś większego. Daniem głównym na pikniku może być kawałek mięsa (np. z grilla lub upieczone w domu) i lekka sałatka warzywno-owocowa. Do mięsa świetnie pasuje sałatka z rukoli, winogron, gruszki, pieczonych orzechów i sera pleśniowego. Całość najlepiej polać sosem zrobionym z musztardy, oliwy z oliwek, soli, pieprzu, łyżki soku z cytryny lub limonki. Na pikniku świetnie sprawdzają się kanapki. Do kosza piknikowego włóżmy także coś słodkiego, np. muffiny z owocowym nadzieniem lub rodzynkami, kruche ciasteczka ze skórką cytryny czy kawałek drożdżowego ciasta z owocami i z grubą kruszonką.

Owoce i ich zalety. Dlaczego warto je jeść?

Dietetycy zalecają, by jeść 5 porcji owoców, co ma nam zapewnić zdrowie i urodę. Owoce zachęcają do jedzenia, gdyż są piękne i bardzo aromatyczne, a nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem. Jesienią i zimą nie ma przecież świeżych czereśni, malin, papierówek ani zielonego groszku w strąkach czy botwiny, a pomidory i ogórki już nie będą tak smakować. Latem warto zatem najeść się owoców i warzyw na zapas, gdyż o tej porze roku są najbogatsze w substancje odżywcze. Pamiętajmy, że owoce i warzywa są podstawą zdrowego jadłospisu. Zawierają bowiem substancje odżywcze, które wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i odtruwająco. Zmniejszają też ryzyko wystąpienia nowotworów, wpływają na metabolizm i równowagę kwasowo-zasadową. Mają również dużą gęstość odżywczą, co oznacza, że na jedną kalorię przypada dużo witamin, minerałów
i tzw. fitozwiązków. Lato trwa krótko, więc warto w pełni wykorzystać jego dary. Nie potrafimy odtworzyć kompozycji związków chemicznych znajdujących się np. w jabłku. Czerwone owoce i warzywa, np. pomidory czy arbuzy, zwierają likopen, silny antyoksydant, który obniża ryzyko chorób serca i nowotworów. Letnie skarby w kolorze purpury, np. borówki, bakłażany, czarne porzeczki, zawierają antocyjany, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia, wpływają na ostrość widzenia, hamują zaburzenia pamięci i funkcji motorycznych. Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa (marchew, dynia, morele) zawierają karotenoidy, które wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia. Szpinak, brokuły, szczypior są bogate są w luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy przed działaniem promieni UV.

Latem owoce świeże i wspaniale smakują. Zjadajmy sezonowe skarby, które zawierają wiele substancji, które są cenne dla naszego organizmu. Weźmy je na piknik, by wypoczynek na świeżym powietrzu był nie tylko przyjemny, lecz także smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *