Dlaczego warto wybierać świeże produkty?

Nikt ani nic nie może nam zagwarantować zdrowia i długiego życia. Możemy zadbać o stan swojego organizmu, co oznacza zdrową dietę i sporą dawkę ruchu. Czym jest zdrowa dieta? Specjaliści radzą, by jeść wszystko, ale z umiarem. Ponadto, zalecają jedzenie świeżych produktów, które nie mają konserwantów czy sztucznych dodatków poprawiających smak. Dlaczego warto je jeść?

Dlaczego świeże produkty są najlepsze?

Specjaliści twierdzą, że żywność nieprzetworzona i świeże produkty to dary natury. Są one najbogatszym źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów czerpiemy łatwo przyswajalne składniki odżywcze i uzyskujemy odpowiednią energię potraw. Nie ma powodów, by jeść produkty przetworzone – zamiast soków wybierajmy owoce, a zamiast frytek ziemniaki. Wybierajmy chleb z dobrej mąki z pełnego przemiału, a nie kupowany w dużych sieciach z głębokiego mrożenia. W takich produktach nie ma już bowiem podstawowych składników odżywczych. W związku z tym organizm wciąż jest głodny, gdyż nie otrzymuje niezbędnych składników odżywczych. Stosujmy jak najmniej obróbki termicznej, która również jest formą przetworzenia. Oczywiście, niektóre produkty (np. fasolkę szparagową lub groch) musimy gotować.

Zalety świeżej żywności

Świeże produkty mają wysoką wartość odżywczą, co o oznacza, że można jeść ich mniej, gdyż mocno sycą i dostarczają organizmowi witaminy i minerały. Produkty nieprzetworzone nie są poddawane zbyt wysokiej temperaturze, która niszczy przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w wodzie, uszkadza strukturę białek oraz zmienia strukturę tłuszczową. Świeże warzywa i owoce mają dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, opowiada za prawidłową przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi oraz chroni przed chorobami jelita grubego. Żywność naturalnie nieprzetworzona jest bardziej aromatyczna i zawiera naturalne substancje smakowe, więc nie musimy dodatkowo solić czy słodzić.

Najlepsze świeże produkty

Wśród świeżych produktów najchętniej spożywane są warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy i sole mineralne występują w najprostszej postaci i są najlepiej przyswajalne przez organizm. Ponadto, zawierają znacznie mniej kalorii niż po przetworzeniu na soki, dżemy czy powidła. Dostarczają bioflawonoidów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Warto spożywać świeże polskie owoce, a nie cytrusy dojrzewające nie na słońcu tylko w dojrzewalniach. W przetrwaniu zimy pomogą przetwory w postaci soków, konfitur czy powideł. W tym czasie warto podgrzewać warzywa, by były lepiej przyswajalne prze organizm, który potrzebuje ogrzania. Jedzmy także świeże orzechy i migdały, które są źródłem cennych dla nas nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W czasie zakupów wybierajmy smaczne, świeże produkty – mleko od badanych krów, jaja od zdrowych kur, które żyją na wolności oraz warzywa i owoce z ekologicznych upraw. Jesteśmy tym, co jemy, więc warto spożywać to, co najlepsze.